Recoltăm strugurii de pe plantații cu soiuri valoroase din podgoriile Cotești, Odobești, Panciu și procesăm strugurii în fabrica noastră modernă, dotată cu tehnologii și capacități performante de vinificare, tratare, condiționare și îmbuteliere a vinurilor.
Fabrica de producție Rovinex este dotată cu tehnologie de nouă generație care ne asigură obținerea vinurilor albe, rose și roșii la cel mai înalt nivel de calitate.
Performanța fabricii noastre este un efort comun al podgorenilor, echipelor de lucru din fabrică și a unui management orientat către promovarea vinurilor nobile.
Ne situăm ca și cotă de piață printre primii 5 producători naționali de vânzări volume vinuri îmbuteliate, o recunoaștere pentru care trudim în fiecare an și pentru care ne rugăm la belșugul viilor în fiecare toamnă.
Rovinex are o capacitate de producție de 350.000 hl vinuri îmbuteliate anual din categoria vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicație geografică, vinurilor varietale și cupajelor de soiuri, îmbuteliate sub mărcile proprii:
Celebre, Romanian Classic, Romanian Cellars, Elixir, Vinul Strămoșesc, Vin de hrubă, Selecționat de Rovinex, Royal Classic și comercializate sub marca de fabrica ROVINEX.
Echipa noastra de vânzări, împreună cu partenerii și colaboratorii, în număr de peste 1500, au făcut posibil ca în doar 10 ani de la startup-ul fabricii, produsele Rovinex să fie prezente, cunoscute și apreciate în peste 40.000 magazine la nivel național.
Producția vinurilor este condiționată de un număr mare de factori, începând de la soiul de struguri, tipul de sol și compoziția acestuia, înclinația pantei și altitudinea podgoriei, topografia zonei, condițiile climaterice din timpul unui sezon, tehnicile de îngrijire a viiilor, tehnicile de recoltare și tehnicile de vinificație.
Menținem un control îndeaproape asupra tuturor criteriilor de producție pentru a impresiona băutorii de vinuri Rovinex cu gustul minunat al Vrancei.
Soiurile de struguri folosite pentru producerea vinurilor nobile Rovinex se recoltează după maturarea acestora din podgoriile Cotești, Odobești și Panciu.
Pe dealurile de la poalele Subcarpaților Răsăritului, un prim centru viticol este podgoria Cotești, cu bogate resurse ecoclimatice, cu sol brun de pădure care excelează prin calitatea vinurilor albe Fetească Regală și cele roșii de Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră.
Podgoria Odobești, care continuă spre nord este una din cele mai vechi și vestite podgorii ale României, cu un sol ce domină cernoziomul degradat, castaniu și solul brun de pădure și care excelează prin calitatea deosebită a vinurilor albe Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Feteasca Regala și a vinurilor roșii de Merlot, Fetească Neagră.
Podgoria Panciu, situată mai la nord de Odobești este vestita prin calitatea deosebită a vinurilor albe seci Riesling Italian, Fetească Regală și a vinurilor roșii Merlot, Cabernet Sauvignon.
După recoltarea manuală, strugurii ajung în cramă pentru desciorchinare în maxim 2 ore, asigurându-se transportul astfel încât să se evite zdrobirea strugurilor și contactul boabelor de struguri cu ciorchinele sau cu frunzele de viță-de-vie.
Este etapa tehnologică esențială din fluxul de prelucrare a strugurilor prin care se realizează zdrobirea boabelor în vederea obținerii mustului prin separarea ciorchinilor. Zdrobirea se realizează cu ajutorul zdrobitorului desciorchinator cu valturi canelate pentru a elimina excesul de tanin provenit din ciorchini, astfel asigurându-se obținerea vinurilor de înaltă calitate.
Tot în această etapă, pentru soiurile aromate, mustuiala obținută este supusă procesului de extracție a compușilor de aromă și culoare pentru a da personalitatea fiecărui soi.
Urmează etapa de separare a musturilor (răvac și de presă). Separarea mustului se realizează prin scurgere gravitațională (liberă) urmată de o ușoară presare sub acțiunea unei presiuni slabe. Musturile obținute în cramele proprii din podgoriile Cotești, Panciu și Odobești sunt transferate pentru continuarea fluxului tehnologic în combinatul de vinificație și condiționare a vinurilor unde are loc decantarea musturilor prin metode statice bazate pe acțiunea forței de gravitație asupra componentelor aflate în suspensie în must la o temperatură de 18-20°C.
Mustul decantat este transferat în cisternele de inox pentru fermentarea alcoolică, proces biologic datorat activității drojdiilor ce transformă zaharurile din must în alcool și dioxid de carbon.
Fermentarea musturilor se realizează numai în cisterne de inox prevăzute cu manta de răcire și termometre în vederea monitorizării permanente a temperaturii de fermentare, întocmindu-se grafice de fermentare pentru fiecare cisternă. Curba temperaturii înregistrează un mers lent ascendent în prima parte a fermentației și apoi un mers descendent către sfârșitul fermentației la temperaturi de 15-18°C care sunt ideale pentru a asigura vinurilor cele mai bogate arome primare de soi.
Vinul tânăr obținut este separat de drojdie și lăsat pentru maturare pentru dobândirea personalității soiului, atât din punct de vedere organoleptic (buchet, aroma etc.) cât și fizico-chimic. Odată conturată personalitatea unui vin, el intră în procesul de condiționare unde vinurile sunt supuse limpezirii prin cleire, prin filtrare, stabilizării tartrice, stabilizării proteice și stabilizării biologice.
După finalizarea condiționării vinurilor, acestea sunt supuse procesului de îmbuteliere după realizarea următoarelor operațiuni de igienă și sterilizare: igienizarea instalațiilor cu soluție de soda caustică, neutralizare cu soluție de acid citric și spălare riguroasă cu apă caldă dedurizată urmată de o sterilizare cu abur tehnologic la peste 100°C.
În timpul îmbutelierii sunt recoltate probe care sunt supuse analizelor de laborator pentru verificarea calității procesului de îmbuteliere a vinului.