fbpx

Fabrica Rovinex

Un pas mic pentru viticultor, un pas gigantic pentru calitatea vinurilor

Recoltăm strugurii de pe plantații cu soiuri valoroase din podgoriile Cotești, Odobești, Panciu și procesăm strugurii în fabrica noastră modernă, dotată cu tehnologii și capacități performante de vinificare, tratare, condiționare și îmbuteliere a vinurilor.

Suntem în prim-planul productiei si distributiei de vin la nivel national

Fabrica de producție Rovinex este dotată cu tehnologie de nouă generație care ne asigură obținerea vinurilor albe, rose și roșii la cel mai înalt nivel de calitate.

Cifre de performanță

Rovinex îsi trage seva din cultura traditionala de vinuri

Performanța fabricii noastre este un efort comun al podgorenilor, echipelor de lucru din fabrică și a unui management orientat către promovarea vinurilor nobile.

Suntem in top

5 producători

de vinuri îmbuteliate anual

Ne situăm ca și cotă de piață printre primii 5 producători naționali de vânzări volume vinuri îmbuteliate, o recunoaștere pentru care trudim în fiecare an și pentru care ne rugăm la belșugul viilor în fiecare toamnă.

Prezență în peste

40.000 magazine

la nivel național

Echipa noastra de vânzări, împreună cu partenerii și colaboratorii, în număr de peste 1500, au făcut posibil ca în doar 10 ani de la startup-ul fabricii, produsele Rovinex să fie prezente, cunoscute și apreciate în peste 40.000 magazine la nivel național.

Rădăcinile vinurilor Rovinex

Producția vinurilor este condiționată de un număr mare de factori, începând de la soiul de struguri, tipul de sol și compoziția acestuia, înclinația pantei și altitudinea podgoriei, topografia zonei, condițiile climaterice din timpul unui sezon, tehnicile de îngrijire a viiilor, tehnicile de recoltare și tehnicile de vinificație.

Menținem un control îndeaproape asupra tuturor criteriilor de producție pentru a impresiona băutorii de vinuri Rovinex cu gustul minunat al Vrancei.

Procesul tehnologic al vinurilor

  • Recoltarea strugurilor

  • Zdrobire și desciorchinare

  • Obținerea musturilor

  • Fermentarea musturilor

  • Maturarea vinurilor

  • Condiționarea vinurilor

  • Îmbutelierea vinurilor

Recoltarea strugurilor

Soiurile de struguri folosite pentru producerea vinurilor nobile Rovinex se recoltează după maturarea acestora din podgoriile Cotești, Odobești și Panciu.

Podgoria Cotesti

Pe dealurile de la poalele Subcarpaților Răsăritului, un prim centru viticol este podgoria Cotești, cu bogate resurse ecoclimatice, cu sol brun de pădure care excelează prin calitatea vinurilor albe Fetească Regală și cele roșii de Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră.

Podgoria Odobesti

Podgoria Odobești, care continuă spre nord este una din cele mai vechi și vestite podgorii ale României, cu un sol ce domină cernoziomul degradat, castaniu și solul brun de pădure și care excelează prin calitatea deosebită a vinurilor albe Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Feteasca Regala și a vinurilor roșii de Merlot, Fetească Neagră.

Podgoria Panciu

Podgoria Panciu, situată mai la nord de Odobești este vestita prin calitatea deosebită a vinurilor albe seci Riesling Italian, Fetească Regală și a vinurilor roșii Merlot, Cabernet Sauvignon.

După recoltarea manuală, strugurii ajung în cramă pentru desciorchinare în maxim 2 ore, asigurându-se transportul astfel încât să se evite zdrobirea strugurilor și contactul boabelor de struguri cu ciorchinele sau cu frunzele de viță-de-vie.

Zdrobirea și desciorchinarea

Zdrobirea și desciorchinarea

Este etapa tehnologică esențială din fluxul de prelucrare a strugurilor prin care se realizează zdrobirea boabelor în vederea obținerii mustului prin separarea ciorchinilor. Zdrobirea se realizează cu ajutorul zdrobitorului desciorchinator cu valturi canelate pentru a elimina excesul de tanin provenit din ciorchini, astfel asigurându-se obținerea vinurilor de înaltă calitate.

Tot în această etapă, pentru soiurile aromate, mustuiala obținută este supusă procesului de extracție a compușilor de aromă și culoare pentru a da personalitatea fiecărui soi.

Separarea și obținerea musturilor

Separarea și obținerea musturilor

Urmează etapa de separare a musturilor (răvac și de presă). Separarea mustului se realizează prin scurgere gravitațională (liberă) urmată de o ușoară presare sub acțiunea unei presiuni slabe. Musturile obținute în cramele proprii din podgoriile Cotești, Panciu și Odobești sunt transferate pentru continuarea fluxului tehnologic în combinatul de vinificație și condiționare a vinurilor unde are loc decantarea musturilor prin metode statice bazate pe acțiunea forței de gravitație asupra componentelor aflate în suspensie în must la o temperatură de 18-20°C.
Mustul decantat este transferat în cisternele de inox pentru fermentarea alcoolică, proces biologic datorat activității drojdiilor ce transformă zaharurile din must în alcool și dioxid de carbon.

Fermentarea mustului

Fermentarea mustului

Fermentarea musturilor se realizează numai în cisterne de inox prevăzute cu manta de răcire și termometre în vederea monitorizării permanente a temperaturii de fermentare, întocmindu-se grafice de fermentare pentru fiecare cisternă. Curba temperaturii înregistrează un mers lent ascendent în prima parte a fermentației și apoi un mers descendent către sfârșitul fermentației la temperaturi de 15-18°C care sunt ideale pentru a asigura vinurilor cele mai bogate arome primare de soi.

Maturarea

Maturarea

Vinul tânăr obținut este separat de drojdie și lăsat pentru maturare pentru dobândirea personalității soiului, atât din punct de vedere organoleptic (buchet, aroma etc.) cât și fizico-chimic. Odată conturată personalitatea unui vin, el intră în procesul de condiționare unde vinurile sunt supuse limpezirii prin cleire, prin filtrare, stabilizării tartrice, stabilizării proteice și stabilizării biologice.

Condiționarea vinurilor

Limpezirea prin cleire

Limpezirea prin filtrare

Stabilitatea tartrică

Stabilizarea biologică

este operația tehnologică prin care se introduce în vinul tulbure o substanță coloidală – bentonita - capabilă să floculeze și să sedimenteze antrenând particulele aflate în suspensie de mărimi de 3-300 microni. Această cleire asigură limpezirea vinului, întărește eficacitatea filtrărilor, elimină excesul de tanin, gusturile particulare de vin și ameliorează însușirile organoleptice ale vinurilor.

este un alt procedeu de eliminare a substanțelor aflate în suspensie în vin și presupune trecerea vinului printr-un mediu poros (strat filtrant) datorat diferențelor de presiune create între cele două părți ale stratului filtrant. Filtrarea se realizează în mai multe etape având loc inițial o filtrare grosieră în care se elimină suspensiile mai mari de 1.5 microni, urmată de o filtrare mijlocie cu porozitate de 1-1.5 microni.

are drept scop precipitarea și depunerea sarurilor tartrice din masa vinului. Aceasta se realizează în instalațiile de detartrare în flux continuu (cristaloprocesoare) – KRISTAL STOP-MOD60. Vinul este răcit la temperatura de -5°C și însămânțat cu cristale foarte fine de tartrat acid de potasiu care polarizează fenomenele de cristalizare ale sărurilor tartrice din vin. Separarea cristalelor formate din masa vinului se realizează prin filtrare aluvionară.

privește toate categoriile de vin, îndeosebi pe cele cu zaharuri rămase nefermentate Pentru aceasta, vinul este trecut prin cartușe filtrante lenticulare pentru o filtrare în profunzime, cartușe cu porozitate de max 1 microni.

Filtrarea se realizează în flux tangențial (crossflow), metodă considerată de specialiști a fi o adevărată revoluție în tehnologia vinului deoarece asigură o stabilitate proteică și biologică a vinului de înaltă calitate. Acest procedeu, filtrarea tangențială, asigură obținerea de vinuri limpezi, sărace în germeni și sterile din punct de vedere microbiologic.

Ultima etapă de pregătire a vinului în vederea îmbutelierii este etapa de filtrare sterilă cu ajutorul filtrului care asigură o filtrare sterilă de max 0.2 microni.

Îmbutelierea vinurilor

Îmbutelierea vinurilor

După finalizarea condiționării vinurilor, acestea sunt supuse procesului de îmbuteliere după realizarea următoarelor operațiuni de igienă și sterilizare: igienizarea instalațiilor cu soluție de soda caustică, neutralizare cu soluție de acid citric și spălare riguroasă cu apă caldă dedurizată urmată de o sterilizare cu abur tehnologic la peste 100°C.

În timpul îmbutelierii sunt recoltate probe care sunt supuse analizelor de laborator pentru verificarea calității procesului de îmbuteliere a vinului.